Schemerwerelden: Britse en Ierse volksverhalen – Kevin Crossley-Holland – Vertaald door Margaretha van Andel – Illustraties van Frances Castle – Lemniscaat – 323 blz.
“Laat je meevoeren naar de duistere wereld van de Britse en Ierse volksverhalen.”
Kevin Crossley-Holland is een vermaand Brits vertaler, dichter en kinderboekenauteur. Zijn beroemdste werken zijn bij Lemniscaat verschenen, zoals de Arthur-trilogie en Noorse Mythen. Frances Castle is een bekroond illustrator met een breek werkterrein, van kinderboeken tot de website van BBC History. Ze wordt geïnspireerd door stripboeken, vintage zwart-wit boekillustraties en vroeg twintigste-eeuwse prenten.
Ze zijn magisch, mistig en mysterieus – de volksverhalen van Ierland en Groot-Brittannië. De sfeer omhult de lezer, en de grenzen van werkelijkheid en fantasie vervagen. Maar liefst vijftig verhalen, van grappig tot griezelig, hebben een plek gevonden in deze bundel. Verdwijn in avonturen en legenden, laat je verleiden door elfen en gnomen, droom weg bij verhalen over de liefde en raak betoverd in het deel over mysterie en magie.
Schemerwerelden bestaat uit zes onderdelen, van mysterie en magie ga je op reis naar avonturen en legende en listen en vrolijke streken. Verdeeld over deze zes delen, vind je vijftig verhalen van verschillende lengtes: sommige verhalen zijn slechts een enkele pagina, terwijl andere eerder een bladzijde op twaalf/dertien beslaan. Ze zijn echter allemaal goed overzichtelijk, verhaaltje voor verhaaltje te lezen, en indien gewenst, goed voor te lezen. Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door een krachtige, zwart-witprent, die de verhalen een mooi, duister gevoel meegeven. Aan het einde van het boek, vind je nog een duidelijk verantwoording waar auteur Crossley – Holland al deze verhalen vandaan heeft gehaald. Dus als je geïnteresseerd bent, kun je nog heel lang doorlezen over deze onderwerpen.
De verhalen in deze bundel zijn oud, en in het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk vrij bekend. Wij, als Nederlanders, hebben er echter nog weinig mee te maken gehad. Toch passen ze ook erg goed in onze geschiedenis. Dit zorgt ervoor dat deze sprookjes – want dat zijn ze eigenlijk – tot op de dag van vandaag interessant zijn. Keven Crossley-Holland en vertaalster Margaretha van Andel hebben een modern sausje over deze klassieke verhalen gegoten, waardoor het ook goed leesbaar is voor de jeugd van nu.
Daarbij is dit boek een hardcover, en kan dus menig kinderhand overleven. De flap om de cover heen is kwetsbaarder, maar gelukkig zit en nog een weelderig geïllustreerde plaat onder.
Al met al is Schemerwerelden een leuk boek om doorheen te bladeren. Juist omdat de verhalen zo kort zijn, is het prettig om gewoon af en toe dit boek open te slaan en wat van de teksten tot je te nemen. Juist het steeds opnieuw in een oude wereld kunnen duiken, is wat Schemerwerelden een goede aanvulling voor je boekenkast maakt.
Felice Beekhuis